Vrij toegankelijke bestemmingen

Anno Haarlem

In de kelders van het stadhuis – het hart van de stad dat er al sinds de veertiende eeuw staat – ontdek je alles over de geschiedenis van de stad in museum Anno Haarlem. Bekijk er bijvoorbeeld de animatiefilm Haarlem in vogelvlucht en zie hoe de imposante Grote of St.-Bavokerk is gebouwd, laat je meevoeren naar de gloriedagen van Haarlem in de Gouden Eeuw en verwonder je over de ontwikkeling die bewoners van deze monumentale stad in de loop der eeuwen hebben doorgemaakt. Bezoek Anno Haarlem en laat de geschiedenis van Haarlem je meevoeren naar het heden. Wie vragen heeft of meer wil weten over Haarlem kan terecht bij het bezoekadres van VVV Haarlem, dat naast Anno Haarlem gelegen is.

Meer informatie

Local Food Fietsroute

Al fietsend je omgeving ontdekken, van het ene onontdekte food pareltje naar het volgende. Ondertussen luisterend naar inspirerende verhalen van de lokale makers op deze route én interessante informatie over Haarlem en omstreken opdoen. Dat is de Local food fietsroute in een notendop! Deelnemers fietsen aan de hand van een app langs diverse adressen in en om Haarlem die food (gerelateerde) producten verkopen. De focus ligt op lokale, ambachtelijke producten die duurzaam geproduceerd worden.

Meer informatie

De Vishal

De naam Vishal verraadt al waar het gebouw ooit voor diende. De huidige Vishal is in 1769 gebouwd ter vervanging van een grotere Vishal uit 1603. Nu is het een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst. De Vishal geeft op laagdrempelig wijze toegang tot kwalitatief hoogwaardige, actuele beeldende kunst. Jaarlijks worden er tien gevarieerde tentoonstellingen georganiseerd in een zeer uitnodigende expositieruimte op een toplocatie in Haarlem. De Vishal blijft je verrassen: elke 5 weken is er in de Vishal een nieuwe expositie te zien. De moeite waard om eens binnen te lopen! De Vishal is zes dagen per week geopend, toegang is gratis.

Meer informatie

Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief is hét informatiecentrum voor de geschiedenis van Noord-Holland en gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden. De totale collectie telt ruim 45 kilometer aan (historische) documenten. Iedereen is welkom voor onderzoek en publieksactiviteiten, zoals tentoonstellingen en lezingen. Het Noord-Hollands Archief is er voor wie wil weten hoe het was!De Haarlemse commanderij van Sint-Jan was een van de grootste Johannieterkloosters in Nederland. Het complex, dat werd voltooid in 1318, omvatte de elementen die men altijd terugvindt in de behuizing van geestelijke ridderorden: klooster, hospitaal en kerk. De Janskerk is de oudste in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven kerk van Haarlem en herbergt nu het Noord-Hollands Archief.

Meer informatie

Corrie ten Boom

De geschiedenis van de familie Ten Boom getuigt van hun liefde voor en betrokkenheid bij het Joodse volk. Het museum wil een ‘open huis’ zijn, als een gedenkteken voor deze familie die als christenen leefden in gehoorzaamheid aan God en Zijn genade dagelijks hebben ervaren. Het Corrie ten Boomhuis is sinds 1988 een 'open huis', waar bezoekers worden rondgeleid en de geschiedenis van de familie Ten Boom verteld wordt. Het huis heeft een lange geschiedenis en is gebouwd rond 1600 voor de schout van Haarlem. De toegang tot het Corrie ten Boomhuis is alleen mogelijk in één van de rondleidingen door een reservering te maken via de website. Bezoekers krijgen tijdens de rondleiding informatie over Corrie en haar familie alsmede de gebeurtenissen in dit huis voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huis is voor een deel ingericht in de stijl van ‘toen’. Bezoekers kunnen de ‘Schuilplaats’, familiefoto’s en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. De gehele bovenverdieping is ingericht als expositieruimte.

Meer informatie